Forum ~ S H I R Y O U ~
...spirit of a dead person...
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

sushi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ~ S H I R Y O U ~ Strona Główna -> Japonia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
sleepwalker
Upierdliwa istota



Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z nieba

PostWysłany: Nie 21:22, 15 Lip 2007    Temat postu: sushi

Cytat:
Sushi (jap. 鮨, 鮓 lub 寿司) jest prawdopodobnie najsłynniejszą potrawą japońską w świecie. Przygotowuje się je z ryżu oraz najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów i jajek. Przygotowuje się je na wiele sposobów, niezależnie jednak od sposobu przygotowywania, niezmienne jest to, że ryż do tej potrawy zakrapia się octem ryżowym. Mięsne składniki najczęściej są surowe, ale nie muszą takie być i nie jest to cechą charakterystyczną sushi.

Istnieje wiele rodzajów sushi:

Nigiri-zushi (握り寿司) to sushi formowane w ręku. Jest to najpopularniejsza, obok maki-zushi, forma tej potrawy. Ryż formuje się w owalne "paluszki", a następnie kładzie się na nie jednego rodzaju rybę, lub owoc morza.

SushiMaki-zushi (巻き寿司) powstają w wyniku ułożenia ryżu, oraz ryby (często także ogórka) na płacie wodorostu nori (海苔) oraz zwinięciu wodorostu razem ze składnikami. Do zwijania maki-zushi używa się często bambusowej maty. W ten sposób powstaje rulon, który kroimy następnie na mniejsze kawałki. Długość kawałków powinna być mniejsza od ich średnicy.
Chirashi-zushi (散らし寿司), czyli "sushi porozsypywane", to miseczka z ryżem i ułożonymi na nim kawałkami surowej ryby. Takie sushi pokrywa się także warstwą pokrojonych w paseczki warzyw, tofu i grzybów.
Temaki-zushi (手巻き寿司) jest tworzone przez wszystkich biesiadników. Na stół podaje się tacę z przygotowanymi składnikami, ryż i nori. Każdy sam komponuje swoje sushi.

Nigiri-zushi z łososia.Sushi można jeść palcami. Ważne jest jednak, by zjadać całe kawałki na raz. Niedozwolone jest pozostawianie nadgryzionego kawałka na talerzu. Do sushi zawsze podaje się sos sojowy do zamaczania, często zielony japoński chrzan wasabi (山葵) do wymieszania z sosem oraz marynowany imbir.

W restauracjach podaje się specjalne zestawy sushi, choć można także osobiście skomponować taki zestaw. Gotowe zestawy mają różnorodne nazwy, jednak dość często pojawiają się takie, jak: ume ("śliwka" - zestaw tani), take ("bambus" - zestaw pośredni), czy matsu ("sosna" - zestaw wykwintny). Takie zestawy zawierają kawałki sushi różnego rodzaju. Zazwyczaj kosztują one mniej, niż zestawy dobierane przez klienta.
[link widoczny dla zalogowanych]

Nie wiem czy jedliście ten "przyzsmak". Dla niektórych niebo w gębie - u mnie wywołuje odruch wymiotny i złość. Może dlatego że pierwsza moja degustacja sushi kosztowała mnie.... 60zł! Tak, tak - chciałem sprobować oryginalny japoński rarytas w japońskiej restauracji. Piekniy wystrój restauracji, pieknie podane. Ale było srednio dobre więc połowę zostawiłem. Wszytsko bylo by ok ale jak zobaczyłem rachunek "lekko" skoczyło mi ciśnienie. Taka kasa za coś tak niedobrego!!

Ale może Wam to smakuje....


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
reika
pampuch



Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krosno

PostWysłany: Wto 15:13, 17 Lip 2007    Temat postu:

jeśli chodzi o mnie, to wypróbowałam ten 'rarytas' w jednej bodaj z krakowskich lub warszawskich restauracji. mówiąc szczerze nie byłam w stanie przełknąć nawet kawałka takiego smaczka. mimo, że kusiło to wszystko ślicznym wyglądem, nie miało ze swoją aparycją równości w smaku na pewno. nie mniej jednak ja się w ramach kulinarnych i każdych innych nie zamykam i nie zrażam tak łatwo, dlatego gdy przyszło mi pojechać na konwent i tam ponownie stawić czoło sushi, podjęłam wyzwanie, zarówno je jedząc, jak i później przyrządzając za przykładem miłej japoneczki. nie było to klasyczne sushi, bo na szczęście z rybką nie miało wiele wspólnego, a było to za to waka-sushi - sushi, gdzie płetwiaste stworzonka zostają zastąpione glonami (te ostatnie tak czy siak smakują jak surowe rybsko, więc nie ma co się podniecać). ale, ale! okazało się, że co innego w restauracyjce, a co innego zrobione ręką profesjonalną, prosto z japonii. waka-sushi było tak miłym rozczarowaniem, tak prostym w wykonaniu, że aż chciałam powtórzyć to danie w domu. wszystko było na dobrej drodze, ale tyle z tym zwlekałam, że niejaki sleepwalker wyrzucił moje przeterminowane glony do kosza. ot moja przygoda z sushi. ;-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Demonik
Hebi



Dołączył: 16 Lip 2007
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Porando

PostWysłany: Wto 15:49, 17 Lip 2007    Temat postu:

Nie jadłem nigdy sushi, ale muszę kiedyś poznać smak tego dania, jednak właśnie odstrasza mnie cena i możliwość, że nie będzie mi to smakować. Szkoda mi wydać 6 dych na coś, co może się okazać czymś obrzydliwym.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
reika
pampuch



Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 43
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: krosno

PostWysłany: Wto 19:23, 17 Lip 2007    Temat postu:

w tesco można kupić dla przykładu glony do sushi, ze zdobyciem reszty składników nie powinno być problemu. na pewno zrobienie tej potrawy samodzielnie nie pogryzie aż tak drastycznie kieszeniowego budżetu :-)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Demonik
Hebi



Dołączył: 16 Lip 2007
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Porando

PostWysłany: Wto 21:08, 17 Lip 2007    Temat postu:

O, no to muszę się zebrać i udać się do Tesco. Szczerze mówiąc nawet nie myślałem o samodzielnym przygotowaniu sushi.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sleepwalker
Upierdliwa istota



Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z nieba

PostWysłany: Wto 22:27, 17 Lip 2007    Temat postu:

sushi kojarzy mi się z owocami morza
sam zapach odstrasza xD


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atsui
Moderator



Dołączył: 11 Lip 2007
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: top secret

PostWysłany: Sob 1:20, 28 Lip 2007    Temat postu:

sushi jak sushi ale chinskie piwo mi smakowało

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sleepwalker
Upierdliwa istota



Dołączył: 10 Lip 2007
Posty: 236
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z nieba

PostWysłany: Sob 1:34, 28 Lip 2007    Temat postu:

a mi smakowalo jak zwykle piwo chmielowe ^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum ~ S H I R Y O U ~ Strona Główna -> Japonia Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin